Verzekerd zijn

In Nederland is iedereen verplicht zich te verzekeren voor ziektekosten. Maar welke verzekering past het best bij u? Wat wordt wel en niet vergoed? En wat gebeurt er als u ziek wordt in het buitenland?

Er zijn veel ziektekostenverzekeraars waar u uit kunt kiezen. Elke verzekering heeft weer zijn eigen voor- en nadelen. Een verzekeraar is verplicht om iedereen in de verzekering op te nemen. U betaalt elke maand premie aan de zorgverzekeraar. Kinderen tot 18 jaar worden gratis meeverzekerd met de ouder.

Basispakket

In het basispakket zit de behandeling voor de meest voorkomende zorg. Behandeling of opname in het ziekenhuis, thuiszorg, kraamzorg, bezoek aan de huisarts en sommige medicijnen en soms mondzorg. De overheid bepaalt welke zorg er in het basispakket zit. Dat kan van jaar tot jaar verschillen. Kijk voor informatie op Zorgverzekeringslijn.nl

Zorgtoeslag

Als u minder dan een bepaald bedrag per jaar verdient kunt u bij de belastingdienst zorgtoeslag aanvragen. U krijgt dan een gedeelte van de premie die u elke maand aan de zorgverzekeraar betaalt terug. Hoeveel u terugkrijgt hangt af van uw inkomen.

Aanvullende verzekering

Verwacht u dat uw kinderen later een beugel nodig hebben? Wilt u meer behandelingen van een fysiotherapeut vergoed krijgen? Wilt u naar een acupuncturist? Dan is het goed een aanvullende verzekering af te sluiten. Een aanvullende verzekering is niet verplicht maar kan wel voordelen met zich meebrengen. Vraag bij uw verzekeraar welke aanvullende verzekering bij u past. Of kijk op Zorgverzekeringslijn.nl.

Wonen of werken in het buitenland

De verzekeringsplicht geldt voor vrijwel alle Nederlanders. Voor mensen die met een Nederlands inkomen in het buitenland wonen of in Nederland wonen en een buitenlands inkomen hebben kunnen afwijkende regelingen gelden. Vragen over re-migratie en verzekeren worden hier beantwoord. Woont u in Nederland maar werkt u in het buitenland? Hier vindt u meer informatie over de consequenties voor uw zorgverzekering.

GEEN VERBLIJFSVERGUNNING

Als u geen verblijfsvergunning heeft kunt u geen ziektekostenverzekering afsluiten, maar u heeft wel recht op medisch noodzakelijke zorg. Artsen hebben een zorgplicht voor iedereen. Klik hier voor meer informatie.