cursus Nederlands, taalles en taalcursus. ">

mijn ervaring
Alia Mametova

"Mijn dochter schaamt zich als we bij een dokter zijn"

Alia Mametova uit Kazachstan neemt altijd een van haar kinderen mee als ze naar haar arts of psycholoog gaat. Maar daardoor kan ze niet alleen met de hulpverlener praten. En ze moet altijd wachten tot iemand tijd heeft om mee te gaan.

"Ik ga nooit alleen naar de dokter of de psycholoog. Ik zou dan mijn klacht niet over kunnen brengen. Ik neem een van mijn kinderen of een vriendin mee. Maar mijn dochter schaamt zich als we bij een dokter zijn, omdat ze zijn tijd in beslag neemt. Als ik meer tijd nodig heb om iets te begrijpen en vragen stel, wil mijn dochter dat uit schaamte niet vertalen. 'Mam', zegt ze dan, 'de tijd is nu om, er zijn andere patiënten die wachten'. Mijn vriendin gaat wel door tot alles duidelijk is voor mij. Mijn kinderen gaan mee omdat het moet. Ze vertalen zodat ze er snel vanaf zijn. Ik hoor gewoon dat ze niet alles vertalen. Ze willen die mensen niet beledigen. Zelfs als ik mijn arts wil bedanken, schaamt mijn zoon zich ervoor om mijn dankbetuiging te vertalen."

Half woord

"Ik heb een goede psycholoog. Ze stelt precies de juiste vragen en begrijpt met een half woord wat ik bedoel. Ze probeert ook rechtstreeks met mij te praten in het Nederlands. Ze zoekt contact met mij. Ik begrijp meestal wel wat ze bedoelt. Ik probeer ook altijd zelf uit te leggen wat er aan de hand is, maar ik ken niet genoeg Nederlands. Ik leg het in het Russisch uit en mijn zoon vertaalt dat dan. Mijn kinderen studeren nu allebei. Ik moet vaak lang wachten tot ze tijd hebben om met mij mee te gaan. Ik denk uiteindelijk niet dat het goed is om je kind als tolk mee te nemen."