mijn ervaring
Sjouk Kerkkamp

“Mensen zijn heel blij als ze zelf met de dokter kunnen praten.”

Sjouk Kerkkamp is coördinator en taalcoach bij Taal doet meer in Utrecht.

"Ik heb altijd in de verpleging gewerkt. Na mijn pensioen wilde ik graag iets doen als vrijwilliger. Ik ben mensen gaan begeleiden die Nederlands wilden leren. Individueel en in groepen. Nu voer ik de kennismakingsgesprekken. Daarvoor ga ik op bezoek bij iemand die zich heeft aangemeld. Ik bespreek welke dingen in het leven voor die persoon belangrijk zijn. En ik kijk welke begeleiding en taalcoach het beste passen. Zo spreek ik mensen uit allerlei landen en culturen. Heel leerzaam. Ik heb veel respect voor wat ze allemaal meemaken en hoe ze dat aanpakken."

Oefeningen

"We hebben cursusgroepen voor vrouwen en voor mannen. Vaak gaat het om wat oudere mensen. Als de kinderen het huis uit zijn, hebben ze eindelijk tijd om Nederlands te leren. De lessen zijn heel serieus, maar er wordt ook veel gelachen. Het is wel de bedoeling dat iedereen oefeningen doet. Ik zeg altijd: als je niet thuis oefent, schiet het niet op! Er komen ook jonge mensen die in hun land gestudeerd hebben. Die willen snel Nederlands leren, omdat ze graag werk willen vinden. Dat kan ook. We zijn er voor iedereen die Nederlands wil leren."

Zelf Nederlands kunnen praten

"De lessen gaan over de dingen die mensen elke dag tegenkomen. Over boodschappen doen bijvoorbeeld. Maar ook over gezondheid. We behandelen onderwerpen als bezoek aan de huisarts, de specialist, de apotheek en de tandarts. De cursisten willen zelf met de arts kunnen praten, zonder tolk. Dat vertellen ze vaak. Ze willen niet altijd hulp van anderen nodig hebben. Dat kan ook. Ik begeleidde eens een Turkse vrouw met veel gezondheidsklachten. Ze kon die moeilijk met de huisarts bespreken. We hebben samen geoefend. Ik speelde de arts, zij was de patiënt. De keer daarna vertelde ze dat de arts haar goed had begrepen. Dat vond ze zo fijn. Het is mooi om te zien dat mensen gaan ontdekken wat ze allemaal zelf kunnen."

Gezonde Taal

"Er zijn nu ook cursussen waarin gezondheid het belangrijkste thema is: Gezonde Taal. Dan leren mensen Nederlands door met elkaar over gezondheid en de zorg in Nederland te praten. Een groep Turkse vrouwen heeft zo besloten regelmatig met elkaar te gaan wandelen. Het leuke is dat ze door Nederlands te leren dus ook meer contact met elkaar krijgen."