mijn ervaring
Pervin Karaaslan

'Vroeger moesten mijn kinderen altijd mee naar de dokter'

Pervin Karaaslan is 54 jaar. Ze kwam in 1990 uit Turkije naar Nederland. Ze nam jarenlang haar kinderen mee om te vertalen als ze naar de dokter moest. Sinds een paar maanden volgt ze een cursus Nederlands bij Taal doet meer.

"Ik ga eens in de week naar de groep om Nederlands te leren. Sommige onderwerpen gaan speciaal over gezondheid. Er zitten veel meer vrouwen zoals ik. We leren nu pas Nederlands, al wonen we hier al twintig jaar of meer. Ik ben altijd bezig geweest met mijn kinderen, met koken en opruimen. Er was nooit tijd om naar school te gaan. Als ik naar de dokter ging moest altijd een van de kinderen mee, zelfs om medicijnen bij de apotheek te halen. Bij vrouwenproblemen nam ik het liefst mijn dochter mee, maar anders maakte het me eigenlijk niet zoveel uit. Mijn kinderen konden precies vertellen aan de arts wat ik heb. Het zijn mijn kinderen! Dus waarom zou ik me in hun bijzijn schamen? Maar als ik zelf de taal sprak, zou ik ze niet meenemen."

Hoofdpijn

"Over het algemeen heb ik goed contact met mijn artsen, maar de taal blijft toch een probleem. Zo onderzocht de dokter mijn hoofdpijnklacht niet goed genoeg. Hij zei alleen maar: neem paracetamol. Maar ik bleek migraine te hebben. Al die tijd heb ik niet de juiste medicijnen gehad. Iemand had me gezegd dat ik veel citroen moest eten. Dan zou de hoofdpijn verdwijnen. Dat heb ik gedaan. Elke week een hoop citroenen. Daardoor hield ik geen tand meer over."

Aandacht

"Als je hier naar de huisarts gaat en je spreekt slecht Nederlands, wordt er vaak nauwelijks naar je geluisterd. Binnen vijf minuten ben je klaar. Maar een goede dokter geeft aandacht aan de patiënt, want die komt niet zomaar naar een dokter. In Turkije is dat makkelijker, je kent de taal en je kent de godsdienst. Maar nu ik zelf beter Nederlands spreek, merk ik wel dat de dokter beter naar me luistert. En door de groep leer ik andere vrouwen kennen. Ze stimuleren me om meer zelf te doen. Ik durf nu ook alleen naar de dokter."