mijn ervaring
EROL (28)

"Hij is niet dezelfde als de broer die ik tien jaar geleden had."

Altan (25) heeft een oudere broer Erol waarmee het al vier jaar niet goed gaat. Het hele gezin lijdt onder het gedrag van Erol. Altan vermoedt dat het schizofrenie is. Maar het is moeilijk om Erol zover te krijgen dat hij naar de psychiater gaat.

"Mijn broer Erol is 28. Ik denk dat hij al zeker vier jaar last heeft van schizofrenie. Ik ben op internet gaan kijken wat schizofrenie is en wat ik lees herken ik van Erol. Hij hoort stemmen, is angstig. Hij denkt dat er mensen zijn die hem iets willen aandoen. Hij werkt niet meer en 's nachts spookt hij door het huis terwijl hij overdag in zijn bed blijft liggen. Hij rookt de hele tijd wiet, tot groot verdriet van mijn vader en moeder."

Veel verdriet

"We hebben hem eindelijk zover gekregen dat hij naar de psychiater is gegaan. Maar die kan niet precies zeggen wat er aan de hand is, omdat mijn broer meestal niet komt opdagen. We hebben alles geprobeerd om Erol te overtuigen: 'Je moet gaan!' Het helpt niet. Hij zegt dat er niets met hem aan de hand is en dat wij gek zijn.
Ik heb veel verdriet van Erol. Hij is niet dezelfde als de broer die ik tien jaar geleden had. Mijn ouders weten zich geen raad, mijn zussen zijn zelfs bang van hem. Hij is heel somber en stil. Maar de keren dat hij bij de psychiater was zei hij dat het prima met hem ging. Zijn problemen worden erger en erger. Hij doet niets, geen opleiding, geen werk, niets."

Niet ontkennen

"Laatst heb ik zelf met de psychiater gebeld. Die stelde toen voor dat ik met mijn familie, zonder Erol, bij haar zouden komen. We zijn toen langs gegaan en hebben met de psychiater gepraat over mijn broer. Zij heeft uitgelegd wat wij kunnen doen. We moeten bijvoorbeeld nooit zeggen dat hij niet bang hoeft te zijn als hij bang is. Zijn gevoelens zijn van hem, die moeten we niet ontkennen. Maar we hoeven hem ook geen gelijk te geven als hij zegt dat er een man voor de deur staat die hem komt halen. Terwijl dat gewoon de buurman is die komt vertellen dat mijn vader de lichten van de auto aan heeft laten staan. Nu begrijpen we Erol beter en kunnen we hem helpen. Gisteren is hij naar zijn afspraak met de psychiater gegaan. Ik hoop dat hij medicijnen krijgt en dat zijn leven, en dat van ons, weer beter wordt."