mijn ervaring
brahim (16)

Rachida's zoon hoort stemmen

Rachida en haar man gingen met hun zoon Brahim (16) naar de kinderarts in het ziekenhuis. "Hij doet raar," vertelde Rachida aan de arts. "Hij mompelt de hele dag door en praat in zichzelf. Sinds kort slaapt hij zelfs niet meer." Rachida's man wil weten welke ziekte hun zoon heeft.

"Sinds hij een jaar of 15 is, is Brahim's karakter veranderd. Hij werd teruggetrokken, onbereikbaar, bang. Hij had geen vrienden meer. Andere mensen zeiden 'jullie kind is raar'. Hij begon zelf te vertellen dat er stemmen zijn, die tegen hem praten. Uiteindelijk zijn we naar de huisarts gegaan, die ons naar het ziekenhuis stuurde. Daar zeiden ze dat Brahim naar een psychiater moest. Ik wilde weten of hij bezeten was. 'Zo kunt u dat ook noemen,' zei de dokter, 'maar wij noemen dat anders.' Hij legde uit dat er in het Nederlands een naam is voor wat Brahim heeft, hij heeft een psychose en waarschijnlijk heeft hij schizofrenie."

Naar huis

"Ik wist niet goed wat een psychiater was en vond het eng om Brahim daar naartoe te sturen. Toen we bij de GGZ kwamen was er niemand die met ons praatte. We hebben gewacht in een gang met kleine kamertjes. Ik was bang dat ze Brahim in zo'n kamertje zouden stoppen. Eindelijk kwam de psychiater maar toen wilden mijn man en ik alleen nog maar naar huis.
De dokter uit het ziekenhuis heeft ons toen heel vaak opgebeld om te zeggen dat we toch met Brahim naar de psychiater moesten gaan."

Genezen van zijn bezetenheid

"We wilden Brahim meenemen naar Marokko om bij zijn oom en tante te wonen, misschien kon een Marokkaanse genezer hem van zijn bezetenheid af helpen. Toch heeft de dokter ons overgehaald en is Brahim naar de psychiater gegaan. Hij heeft pillen gekregen en hij is veel rustiger geworden. Ook wij hebben dingen moeten leren. Hoe we met Brahim moeten praten als hij een psychose begint te krijgen, wat we kunnen doen om hem te helpen. Zo hebben we al een paar keer een psychose weten te stoppen voordat het echt begon."