ouderenzorg
WONEN IN EEN ZORGCENTRUM

zorg aan huis  |  dagbesteding  |  zorgcentrum

Er kan een moment komen waarop u niet meer zelfstandig kunt wonen. Bijvoorbeeld omdat u 24 uur per dag zorg nodig hebt. Of u bent ziek en moet verpleegd worden. In die gevallen kunt u in Nederland terecht in een zorgcentrum. Dat zijn aanleunwoningen, woongroepen, verzorgingshuizen en verpleeghuizen.

AANLEUNWONINGEN EN WOONGROEPEN

Kunt u nog goed lopen en bewegen en heeft u weinig gezondheidsproblemen? Dan kunt u wonen in een aanleunwoning of woongroep. Hier woont u zelfstandig, maar kunt u wel gebruik maken van de voorzieningen van een verzorgingshuis. Zoals bijvoorbeeld een maaltijdservice, activiteiten en een alarmknop voor verpleging.

Er zijn in Nederland verschillende woongroepen of aanleunwoningen voor ouderen met wortels in een ander land. Bijvoorbeeld:

VERZORGINGSHUIS

Verzorgingshuizen houden steeds vaker rekening met wat u belangrijk vindt. Zo kunt u halal eten aanvragen of hebben sommige huizen een gebedsruimte. Verzorgingshuizen zijn dit niet verplicht. Kijk daarom goed rond in de buurt. Bel met verschillende verzorgingshuizen en praat over uw wensen en behoeften. Vooral in grote steden zijn er instellingen en voorzieningen gericht op verschillende culturele achtergronden. Maar bijvoorbeeld in Boxtel (Noord-Brabant) is een zorghuis speciaal voor Turkse en Marokkaanse ouderen: Zorghuis Sefkat. Alles in het aanbod van zorg en welzijn is hier afgesteld op een islamitische levensstijl. In Rotterdam biedt Zorghuis de Beukelaar woongroepen voor ouderen met dementie uit verschillende culturele achtergronden.

HOE ZIET EEN VERZORGINGSHUIS ER UIT?

Ieder verzorgingshuis is verschillend. Kamers of appartementen verschillen van grootte. In sommige huizen heeft u een kamer, in andere huizen heeft u een heel appartement. U heeft in ieder geval een eigen keukentje en een badkamer met douche en wc. Veel verzorgingshuizen hebben gemeenschappelijke huiskamers, activiteitenruimtes, een restaurant, kapper en een bibliotheek. Sommige huizen hebben een eigen gebedsruimte, feestruimte, bank, café of winkel. Neem een kijkje in een verpleeghuis Berweide in Heerlen.

UW KAMER

Uw eigen kamer of appartement richt u in met eigen meubels, op de manier zoals u het zelf wilt. U heeft zoveel mogelijk privacy: medewerkers mogen niet zomaar uw kamer binnenlopen, zij moeten eerst kloppen. Familie en vrienden kunnen bij u op bezoek komen. Sommige huizen hebben (tegen een vergoeding) logeerkamers voor gasten. U zorgt zelf voor het opruimen en schoonmaken van uw kamer. Als het nodig is kunnen de mensen van de zorginstelling u daarbij helpen.

KIJK EN VRAAG

Ga eerst kijken bij een aantal verzorgingshuizen in de buurt om te zien welke u het beste bevalt. Vindt u de medewerkers aardig? Serveren zij bijvoorbeeld halal eten, is er een gebedsruimte, of een aparte ruimte voor een feest? Zijn er misschien medewerkers die uw taal spreken? Mag familie blijven logeren? Zo weet u of een verzorgingshuis rekening kan houden met wat u belangrijk vindt.

VERPLEEGHUIS

Als u meer gespecialiseerde hulp nodig hebt kunt u wonen in een verpleeghuis. Bijvoorbeeld omdat u ernstig ziek bent of lijdt aan dementie. Ook als u moet revalideren na een ongeluk of hersenbloeding, kan het zijn dat u (tijdelijk) in een verpleeghuis moet wonen. In een verpleeghuis werken veel medisch geschoolde mensen zoals artsen, verpleegkundigen en fysiotherapeuten. Het hangt af van de instelling of u een eigen kamer krijgt of deze deelt met andere patiënten.

VOORBEELDEN VAN VERPLEEGHUIZEN

In Den Haag is er een intercultureel verpleeghuis, de Schildershoek. In Utrecht heeft zorgcentrum Careyn Rosendael de afdeling ‘Amana’ voor Marokkaanse mensen die verpleeghuiszorg nodig hebben. In Wageningen staat een gecombineerd verzorgings- en verpleeghuis voor Molukse en Indische ouderen: Rumah Kita. In dit filmpje vertelt een dochter over de moeilijke beslissing om haar vader in een verpleeghuis te laten wonen.