KRAAMZORG

Iedere vrouw die een kind krijgt in Nederland heeft recht op kraamzorg. In de eerste acht dagen na de bevalling komt een kraamverzorgende iedere dag een aantal uren bij je thuis. Zij helpt met de verzorging van moeder en baby. Ook als je in het ziekenhuis bent bevallen heb je recht op kraamzorg.

Gezondheid van moeder en baby

Kraamzorg is belangrijk. Pasgeboren kinderen en vrouwen die net zijn bevallen, zijn kwetsbaar. Een kraamverzorgende weet veel over de gezondheid van moeders en baby's omdat zij een speciale opleiding heeft gevolgd. Mede dankzij kraamzorg is er in Nederland minder risico dat een pasgeboren kind sterft na de geboorte. Een kraamverzorgende let in de eerste dagen na de bevalling goed op of er misschien medische problemen of risico's zijn.

Wat doet een kraamverzorgende?

Zij controleert bijvoorbeeld iedere dag de temperatuur, polsslag, baarmoeder en bloedverlies bij de moeder. Ook kijkt ze of het goed gaat met borstvoeding en eventuele hechtingen. Bij de baby controleert een kraamverzorgende iedere dag de temperatuur, de ademhaling, hoe ze drinkt, plast en poept. Ook kijkt een kraamverzorgende of de baby een veilige slaapplek heeft en niet te warm is aangekleed. Dit doet zij om onder meer wiegendood te voorkomen. Als zij zich zorgen maakt over de gezondheid van moeder of baby, dan bespreekt zij dit met jou en met de verloskundige of huisarts. Natuurlijk kun je haar ook vragen hoe je je kindje het beste kan verzorgen.

Een 'vreemde' in huis

Een kraamverzorgende zal zich zo goed mogelijk proberen aan te passen aan de wensen van het gezin waarbij zij in huis komt. Soms is zij niet bekend met de cultuur, religieuze of culturele gebruiken. Vertel de kraamverzorgende wat je belangrijk vindt. Wil zij de baby anders verzorgen dan jij of je moeder? Vraag haar waarom en praat erover. Soms is het beter haar advies op te volgen maar zij kan ook rekening houden met jullie wensen. Leg eventueel ook uit aan je familie, zoals moeder of schoonmoeder, wat de kraamverzorgende doet en hoe belangrijk haar werk is.

Wat te verwachten

Iedereen mag zelf een kraamzorgbureau uitkiezen. Geef bij de inschrijving je voorkeuren op. Wil je bijvoorbeeld een kraamverzorgende die Turks of Marokkaans spreekt? In sommige regio's kan dat geregeld worden. Heb je geen 'klik' met jouw kraamverzorgende? Bel het kraamzorgbureau en bespreek dit. Een kraamverzorgende is geen huishoudelijke hulp. Ze doet wel licht huishoudelijk werk zoals de afwas of stofzuigen, maar is er in eerste instantie voor de moeder en de baby. Ook willen veel kraamverzorgenden de vader leren hoe hij voor de baby kan zorgen. Dit kan goed van pas komen als jij een keer ziek bent.

Inschrijven

Na acht weken zwangerschap bel je een kraamzorgbureau in de buurt om je in te schrijven. Dat is ook het moment voor de eerste afspraak bij de verloskundige. Op tijd inschrijven voor kraamzorg is belangrijk. Dan weet je zeker dat er na de bevalling een kraamverzorgende beschikbaar is. Na ongeveer zes maanden zwangerschap komt het kraamzorgbureau bij je thuis voor een kennismaking. Samen kijken jullie naar de voorbereiding in huis. Zijn er bedverhogers nodig? Is alles in huis voor de baby die gaat komen?

Hoeveel uur?

Het kraamzorgbureau berekent hoeveel uren kraamzorg je nodig hebt. Dat heet een indicatiestelling. Deze uren kunnen later worden aangepast. Bijvoorbeeld als blijkt dat de bevalling anders is verlopen dan verwacht. Als een vrouw een keizersnede krijgt en een aantal dagen in het ziekenhuis ligt, wordt het aantal uren kraamzorg minder omdat zij in het ziekenhuis ook al zorg heeft gekregen.

Kosten

Kraamzorg wordt vergoed door de basisverzekering. Er is wel een kleine eigen bijdrage van 4 euro per uur. Meestal wordt de eigen bijdrage door een aanvullende verzekering wel vergoed. Als je niet verzekerd bent voor zorgkosten, meld je dan zo snel mogelijk aan.

brochure over zwangerschap en bevallen van het RIVM

Zwanger!       Nederlands 
Pregnant!      Engels  

Meer informatie over kraamzorg

Kraamzorg algemeen
Veelgestelde vragen over kraamzorg
Geboorterituelen over de hele wereld
Informatie over het voorkomen van wiegendood
in meerdere talen    Engels   Marokkaans Arabisch   Nederlands   Turks   Frans   Duits