mijn ervaring
Mounia

"Vooral mijn schoonmoeder had er moeite mee."

Mounia en Fahmi kregen in juni hun eerste kind, een zoon. De baby heet Atal, gift van God. Na de bevalling in het ziekenhuis, kwam er een kraamverzorgende in huis.

'Vreemde' vrouw in huis

"De ouders van Fahmi waren uit Marokko gekomen en logeerden bij ons. Ook mijn moeder en zussen waren na de bevalling veel bij ons thuis. Ze kookten lekkere dingen voor mij en onze kraamvisite. In Marokko doen de vrouwen in de eigen familie eigenlijk alle kraamzorg. We moesten ook een beetje wennen aan de 'vreemde' vrouw in huis. Toen ze binnen kwam zei ze: 'Wat is het hier druk!'"

Lekker warm

"De kraamverzorgende was heel aardig hoor. Maar mijn schoonmoeder had moeite met haar. Als grootmoeder wilde zij het liefst alles zelf doen voor Atal. Maar de kraamverzorgende zei tegen haar dat hij niet onder een dekbedje mocht slapen. Dat was te warm en kon gevaarlijk zijn. Mijn schoonmoeder heeft het altijd koud in Nederland en kon dit maar moeilijk geloven. Volgens haar was die kou juist gevaarlijk. Haar kleinzoon moest er lekker warm bijliggen!"

Accepteren

"Gelukkig studeert een van mijn zussen voor verpleegkundige. Zij heeft mijn schoonmoeder uitgelegd dat de kraamverzorgende gelijk had. Ze heeft ook gezegd dat een kraamverzorgende een soort verpleegkundige aan huis is. Een vrouw die alles weet van nieuwe moeders en pasgeboren baby's. Dat vond mijn schoonmoeder opeens heel deftig, dat wij een eigen 'verpleegkundige' aan huis kregen. Toen kon zij de kraamverzorgende beter accepteren."