Gehandicaptenzorg

Wonen  |  Werken, leren en vrije tijd  |  Wat is een verstandelijke beperking?

hulp

Heeft u een kind of familielid met een verstandelijke beperking? Begrijpt zij minder dan andere mensen? Kan hij niet, of moeilijk, praten, lopen of bewegen? Heeft zij iedere dag hulp nodig van u en uw familie? Weet u niet goed hoe het verder moet? U kunt hulp krijgen als u dat wilt.

zorg en steun

In Nederland kunt u veel soorten zorg en steun krijgen voor kinderen of volwassenen met een beperking. Zorg en steun bij het dagelijkse leven. Bij het wonen maar ook bij werken, in het onderwijs of de vrije tijd. Gehandicaptenzorg is niet alleen wonen in een instelling. U kunt bij de gehandicaptenzorg voor allerlei soorten hulp terecht. Ook als uw familielid thuis woont. Woont uw familielid zelfstandig en gaat dat niet zo goed? Ook dan is hulp mogelijk.

veel mogelijkheden

Er bestaan veel verschillende soorten gehandicaptenzorg. Bijvoorbeeld:

Er zijn veel verschillende beperkingen. Daarom zijn er ook heel veel soorten zorg en ondersteuning. Mensen met een beperking en hun familie kunnen kiezen wat het beste bij hun past.

vijf verhalen over een beperking

De film Niemand Minder volgt vijf mensen met een beperking. U ziet hoe zij leven en hoe de gehandicaptenzorg hen hierbij ondersteunt.

vraag om hulp

Sommige families willen graag alles zelf oplossen. Zij willen goede ouders en goede mensen zijn. Maar u kunt om hulp vragen bij de gehandicaptenzorg. Als u om hulp vraagt kunt u kiezen welke hulp bij u past. Uw familielid hoeft bijvoorbeeld niet uit huis als u dat niet wil. U laat uw familielid niet in de steek als u steun zoekt.

Misschien vindt u het moeilijk om te ontdekken welke hulp er is? De Mikado Helpdesk helpt u daarbij. Het belangrijkste is dat u praat met mensen van de gehandicaptenzorg. Daarbij kan uw huisarts u helpen. Of het WMO-loket van de gemeente. Ook kunt u de organisatie MEE bellen. Zij zijn er speciaal om u te helpen bij het vinden van goede zorg en de juiste adressen.

Vertel welke zorg u wilt voor uw kind of familielid. U kent uw familielid het beste. Als u duidelijk bent over de hulp die het beste bij u, uw kind of familielid past, dan weet de gehandicaptenzorg beter hoe zij u kunnen helpen.

indicatie nodig

U hebt voor sommige soorten gehandicaptenzorg een indicatie nodig. Een indicatie moet u aanvragen bij het CIZ (Centrum Indicatiestelling Zorg) in uw regio. Iemand van het CIZ praat dan met u om te bepalen of u zorg krijgt, welke soort en hoeveel. Heeft u hulp nodig bij de aanvraag van een indicatie? Dat kan u krijgen bij de instelling voor gehandicaptenzorg bij u in de buurt. U kunt ook hulp vragen bij MEE. Lees meer over het aanvragen van een indicatie in vijf stappen.

Bekijk de folder van MEE in verschillende talen:

Nederlands     Duits     Engels
Marokkaans Arabisch     Turks
Papiaments     Portugees
Somalisch     Farsi

zorgen en verdriet

Een kind of familielid met een beperking heeft veel zorg en hulp nodig. Omdat ze sommige dingen niet zelf kunnen of niet begrijpen. U heeft daarom extra verantwoordelijkheden en zorg. Dat kan zwaar zijn, ook voor de andere kinderen in het gezin die wel eens aandacht te kort komen.
Sommige mensen schamen zich voor een familielid met een beperking. Zij zien het misschien als een straf van God. Of ze denken dat God hen een zware beproeving oplegt. Misschien bent u veel moe, heeft u veel hoofdpijn of verdriet? Praat hierover met mensen van de gehandicaptenzorg. Zij zien iedere dag mensen met dezelfde problemen als u. Zij kunnen u hulp bieden.

Tolk Nodig?

Vindt u het moeilijk om in het Nederlands over uw vragen en problemen te praten? Een tolk kan u helpen.

Verzekering?

Lees meer over verzekerd zijn.

lees meer over: