Gehandicaptenzorg

Wonen |  Werken, leren en vrije tijd  |  Wat is een verstandelijke beperking?

Met speciale begeleiding op school, op het werk of dagbesteding kunnen mensen met een beperking heel veel leren en doen. Dit kan variëren van rekenen tot sociale vaardigheden, van een kassa bedienen tot zichzelf leren aankleden. Voor alle leeftijden en niveaus zijn er mogelijkheden.

School

Alle kinderen onder de 16 jaar moeten in Nederland naar school, ook als zij een beperking hebben. Veel kinderen met een beperking kunnen gewoon in de buurt naar school. De school krijgt dan een rugzak voor dit kind. Dat is een extra geldbedrag om de extra begeleiding te betalen die het kind nodig heeft. Soms is het beter voor een kind om naar een speciale school te gaan. U kunt in overleg met de school en begeleiders bepalen wat het beste bij de situatie van u en uw kind past.

Waarom naar school of een opleiding volgen?

In het onderwijs kunnen mensen zich verder ontwikkelen. Zij leren dingen, die zij anders niet zouden kunnen. Dat helpt hen zelfstandiger te worden en beter mee te doen in de samenleving. Dat geldt voor iedereen, ook voor mensen met een beperking. Daarom is het belangrijk dat ook zij naar school gaan. Niet om arts of advocaat te worden, maar om zich zo goed mogelijk te ontwikkelen en mee te kunnen doen. Met vragen over onderwijs voor een kind met een beperking kunt u hier terecht.

Vrijstelling

Soms gaat een kind niet naar school maar naar een kinderdagcentrum en in sommige gevallen kunnen ouders een vrijstelling van onderwijs aanvragen. Dan hoeft een kind niet naar school. Het is dan wel moeilijker voor hen om zich zo goed mogelijk te ontwikkelen. Kijk daarom altijd in overleg met anderen wat goed is voor uw kind met een beperking.

leren via internet

En bestaan speciale websites voor mensen met een beperking. Deze leggen bijvoorbeeld uit hoe internet werkt, hoe je bankzaken kunt regelen, of hoe het openbaar vervoer werkt:

Op internet is er ook een televisiezender voor mensen met een beperking:

werk

Door te werken kunnen mensen met een verstandelijke beperking zich verder ontwikkelen. Zij doen ervaring op, leren nieuwe dingen en wennen aan een werkritme. Werk geeft ook zelfvertrouwen. Een baan vinden en weten waar je goed in bent is niet voor iedereen even makkelijk. De gehandicaptenzorg kan helpen bij het vinden van betaald of onbetaald werk. Zij werken daarbij samen met bedrijven en organisaties in de buurt. Uw kind of familielid kan bijvoorbeeld aan de slag bij een bakker, supermarkt, fietsenmaker, restaurant of school. Werken en leren gaan vaak samen door een cursus, training of opleiding tijdens het werk.

dagbesteding

Naast werk of school kunnen mensen met een beperking ook naar een dagbesteding. De gehandicaptenzorg biedt veel soorten dagbesteding voor alle leeftijdsgroepen, van baby’s tot ouderen. Zij kunnen overal in Nederland overdag naar een dagbesteding die bij hen past. Soms gaan zij een paar dagen per week, soms de hele week. ’s Avonds komen ze thuis bij hun familie, waar ze wonen.
Op de dagbesteding kunnen mensen met een beperking van alles doen en leren: van beter communiceren (praten) tot zichzelf aankleden, koken, taal, rekenen en nog veel meer. Dagbesteding kan lijken op school maar het kan ook lijken op werk, bijvoorbeeld in een bakkerij of meubelmakerij. Alle activiteiten worden afgestemd op de beperking en leeftijd van uw kind of familielid.

in goede handen

Veel kinderen en volwassenen met een beperking vinden het fijn op de dagbesteding. Er wordt hier goed voor hen gezorgd, ze zijn er actief, leren nieuwe dingen, maken er vrienden en het geeft structuur aan hun leven. Bij de dagbesteding is altijd professionele begeleiding aanwezig. Daarnaast zijn er ook vaak fysiotherapeuten, logopedisten, artsen en gedragsdeskundigen aan verbonden. Uw familielid of kind is er in goede handen. En u kunt overdag naar uw werk of zorgen voor de andere kinderen in uw gezin.

sporten en bewegen

Sporten en bewegen is belangrijk, juist voor mensen met een verstandelijke en/of fysieke beperking. Door te sporten leren kinderen bijvoorbeeld beter bewegen. Sporten en bewegen is niet alleen goed voor de gezondheid maar het is ook leuk. Het maakt vrolijker en brengt mensen in contact met elkaar. Overal in Nederland zijn groepen en instellingen die sport en beweging aanbieden voor kinderen en volwassenen met een beperking.

filmfragment gymles

Op haar dagbesteding krijgt Ayse gymles. Hierdoor leert zij zich beter bewegen. Ook heeft ze veel plezier.

Bekijk dit videofragment in het Engels
nl Bekijk dit videofragment in het Marokkaans-Arabisch
nl Bekijk dit videofragment in het Turks

vakantie

Er zijn speciale reisbureaus voor mensen met een beperking. Iemand kan dan alleen of met een groep op vakantie. Vraag ernaar bij de instelling voor gehandicaptenzorg in uw buurt. Zij kunnen helpen bij het regelen van een vakantie.

geld en regelzaken

Kan uw neef een opleiding volgen voor mensen met een beperking? Wat kost dagbesteding en wie betaalt dat? Wie betaalt de taxi naar het speciaal onderwijs? Hoeveel is de eigen bijdrage? Hoe regelt u een rugzak zodat uw kind naar een reguliere school kan met extra begeleiding?

Ook de afdeling van MEE bij u in de buurt, de school, het speciaal onderwijs en de lokale instelling voor gehandicaptenzorg kunnen u helpen met geld- en regelzaken rondom onderwijs, werk en dagbesteding.