BORSTKANKER

In Nederland krijgen 1 op de 8 vrouwen borstkanker. Ook onder allochtone vrouwen komt de ziekte steeds vaker voor. Wat weet u over borstkanker? Wist u bijvoorbeeld dat het vaker voorkomt onder vrouwen boven de 50 jaar? En dat het heel belangrijk is om deze ziekte vroeg te ontdekken? Dan is het meestal goed te genezen want 80 procent van de vrouwen overleeft borstkanker. Wat is borstkanker precies? Luister naar de uitleg.

Bevolkingsonderzoek: belangrijk

In Nederland krijgt iedere vrouw, tussen de 50 en 75 jaar oud, elke twee jaar een oproep om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek naar borstkanker. U ontvangt hierover een brief van het RIVM. Tijdens het onderzoek maakt medisch personeel een röntgenfoto van uw borstweefsel. Deze foto wordt later door twee artsen bekeken. Op de foto kunnen de artsen al hele kleine vormen van kanker ontdekken, zo klein dat u het zelf (nog) niet kunt voelen. Als de kanker vroeg wordt ontdekt is de ziekte goed te genezen. Binnen twee weken na het onderzoek krijgt u thuis een brief met de uitslag. Het onderzoek is gratis.

Klachten?

Heeft u klachten aan uw borsten? Ga dan met uw huisarts praten. Veel vrouwen vinden het heel moeilijk om een arts onderzoek te laten doen naar hun borsten. Toch is het heel belangrijk om niet te wachten met naar de dokter gaan. Hoe eerder de ziekte wordt ontdekt, hoe groter de kans op genezing. Waar kunt u zelf op letten:

U heeft borstkanker

De dokter heeft u verteld dat u borstkanker heeft. Sommige vrouwen schamen zich dan of voelen zich schuldig. Ook al kunnen zij er helemaal niets aan doen. Anderen zien het als een straf of een beproeving. Er zijn ook vrouwen die bang zijn dat hun man hen zal verlaten. Weer anderen zijn bang dat het besmettelijk is, terwijl dat echt niet zo is. In veel families wordt er niet graag gepraat over kanker. Er zijn mensen die het woord kanker liever helemaal niet willen uitspreken. Er zijn dan ook vaak begrijpelijke redenen waarom een hoog percentage van de allochtone vrouwen niet meedoet aan het bevolkings-onderzoek.

Steun en informatie

Met wie kan u praten als u borstkanker heeft, eventueel in uw eigen taal? Begrijpt u alles wat de dokter zegt of is het verstandig om een tolk in te schakelen? Wat staat u te wachten? Wat is dit voor ziekte? Hoe vertelt u het slechte nieuws aan uw man, uw kinderen en andere familieleden of buren? Voelt u zich misschien eenzaam?
Er zijn gelukkig veel organisaties die informatie en steun geven aan vrouwen met borstkanker, sommigen zijn er speciaal voor migranten: Op de website van Stichting Mammarosa kunt u in 12 talen luisteren naar informatie over wat borstkanker precies is, hoe u zelfonderzoek doet, en over de diagnose.
Als u kanker heeft is dit moeilijk voor u maar ook voor uw familie en vrienden.

De Mammarosa borstkanker voorlichting app is nu beschikbaar, zowel voor Android als voor iPhone en iPad.