autisme

Gedraagt uw familielid, partner of kind zich 'vreemd' in gezelschap? Begrijpt u niet hoe hij of zij reageert? Vindt hij het bijvoorbeeld heel vervelend als de dag anders loopt dan verwacht? Of hebben leraren op school moeite om haar gedrag te begrijpen? Het kan zijn dat hij of zij autisme heeft.

Wat is autisme?

Autisme is een aangeboren stoornis in de hersenen. Alles wat mensen met autisme zien, horen, ruiken of voelen wordt op een andere manier verwerkt. De meeste mensen zien de wereld als een film maar mensen met autisme zien de wereld als een stapel losse foto's, zij zien minder samenhang. Hierdoor kost het hen veel moeite om te begrijpen wat er gebeurt. Ook snappen zij vaak niet wat andere mensen bedoelen of voelen.

Niet begrepen

Mensen met autisme zoeken structuur en veiligheid door bijvoorbeeld iedere dag alles hetzelfde te willen doen. Veranderingen of verrassingen zijn voor hen vaak moeilijk. Zelfs geluid of (onverwachte) aanraking kan voor hen heel vervelend zijn.
Door hun andere gedrag worden mensen met autisme vaak niet goed begrepen door familie, klasgenoten of collega's. Aan het uiterlijk is niets te zien en toch heeft autisme veel invloed op iemands leven en op het contact met andere mensen. Ruim 1% van de Nederlanders – ongeveer 190.000 mensen – heeft een vorm van autisme.
Lees meer over de kenmerken

Heel belangrijk

Als u denkt dat uw familielid, partner of kind misschien autisme heeft, neem dan contact op met de huisarts of school. Zij kunnen u verwijzen naar een psychiater of gz-psycholoog die goed zal uitzoeken wat er precies aan de hand is. Een huisarts of leraar kan niet bepalen of iemand autisme heeft of niet. Daarvoor is een diagnose van een psychiater of gz-psycholoog nodig. Dit is heel belangrijk want daarmee kunnen veel problemen opgelost worden.
Lees meer over de soorten autisme

Leven met autisme

Autisme gaat niet over. Behandelingen zoals therapie, ouderbegeleiding of medicijnen kunnen wel helpen om minder last te hebben van autisme. Met begeleiding kunnen mensen met autisme vaak gewoon naar school, werken, zelfstandig of thuis wonen en goed met andere mensen omgaan. Maar er zijn ook mensen met autisme die hun leven lang veel hulp nodig hebben, bijvoorbeeld omdat zij naast autisme ook een verstandelijke beperking hebben.

Verkeerd opgevoed?

Autisme heeft niets met opvoeding te maken. Het is een aangeboren stoornis in de hersenen. Iemand met autisme kan soms wel verwend of egoïstisch overkomen. Bijvoorbeeld omdat hij of zij altijd hetzelfde wil eten of altijd dezelfde kleren wil dragen. Maar dit soort gedrag is een gevolg van autisme, niet de oorzaak.

Lastig uit te leggen

Autisme zie je niet aan de buitenkant. Sommige mensen met autisme kunnen niet praten, maar de meesten zien er heel gewoon uit en praten duidelijk en correct. Het probleem is dat ze informatie anders verwerken en dat is lastig om uit te leggen aan anderen. Daarom is de AutiPas een handig hulpmiddel. Op deze pas staat duidelijke uitleg over autisme, en tips voor hoe je het best kunt reageren op iemand met autisme.

Hulp bij mij in de buurt

Bent u op zoek naar een goede hulpverlener, een school of een werkplek voor iemand met autisme? Of heeft u een andere vraag over autisme? Door heel Nederland zijn Autisme Infocentra van de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) te vinden. U kunt daar terecht voor advies en lotgenotencontact.

Brochures in meerdere talen

De NVA ontwikkelde verschillende brochures over autisme in het Nederlands, Engels, Turks en Arabisch. Deze kunt u hier downloaden:
Wat is autisme?          Engels  Marokkaans Arabisch  Nederlands  Turks
Autisme bij peuters      Engels  Marokkaans Arabisch  Nederlands  Turks
Kinderen met autisme  Engels  Marokkaans Arabisch  Nederlands  Turks
Autisme bij pubers       Engels  Marokkaans Arabisch  Nederlands  Turks

Kenmerken autisme

Autisme is bij iedereen anders. Toch hebben veel mensen met autisme problemen met:

Kijk voor meer uitleg over de kenmerken van autisme in de brochures van de NVA.

soorten autisme

Om te bepalen of iemand autisme heeft, doet een gz-psycholoog of psychiater een serie testen. Ook voeren zij gesprekken om te kijken wat er aan de hand is. Iemand kan verschillende soorten autisme hebben:

Klassiek autisme of kernautisme

Iemand met veel kenmerken van autisme krijgt deze diagnose. Vaak zijn deze kenmerken al voor het derde levensjaar zichtbaar.

Syndroom of stoornis van Asperger

Mensen met deze diagnose kunnen vaak goed praten en leren. Zij hebben wel moeite om taal te begrijpen en te snappen wat andere mensen denken en voelen. Mensen met Asperger hebben vaak de neiging om veel te praten. Ook hebben zij vaak meer fantasie en een grotere behoefte aan vriendschappen en relaties dan mensen met klassiek autisme.

PDD-NOS

PDD-NOS (=Pervasive Developmental Disorder Not Otherwise Specified) betekent in het Nederlands: Pervasieve Ontwikkelingsstoornis niet anders omschreven. Deze diagnose krijgt iemand die niet alle kenmerken van autisme heeft, maar wel een aantal.

McDD

Bij McDD (Multiple complex Developmental Disorder) heeft iemand kenmerken van autisme, en is hij of zij ook vaak erg angstig of heel snel boos.

Meerdere diagnoses

Het kan zijn dat iemand naast autisme bijvoorbeeld ook ADHD, epilepsie of een verstandelijke beperking heeft. En soms gaat autisme samen met een (zeldzame) erfelijke ziekte (zoals Klinefelter of Tubereuze Sclerose).